Despre cultură și tineri întru devenire – FLAVIUS MILĂȘAN Recomandat

Fiecare generație își poartă semnele viitoarei deveniri în seva tinerilor. Ei sunt fundamentul generațiilor, sunt baza celor ce vor veni, a împlinirilor. Pentru o bună devenire a tinerei generații este necesară o educație propice, adecvată și care să ofere oportunități, de diferite forme, pentru fiecare, fără a se ține cont de nicio limitare. În acest sens, un model pentru ceea ce înseamnă oferire de oportunități, șanse și dezvoltare pentru tineri, în vederea dezvoltării unui parcurs aparte, într-o lume care cere tot mai mult de la tânăra generație, este și directorul Casei de Cultură a Studenților din Cluj Napoca, domnul Flavius Milășan. Un tânăr între tineri, care a avut voința de a încerca să dezvolte noi premise în educația culturală a tinerilor din cetatea clujeană. Funcția de director al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a constituit încununarea unei munci fundamentate pe determinare, educație, cultură și multă muncă. Nu a pregetat, în niciun moment, să caute posibilități de a adăuga ceva la pregătirea sa. A cercetat, a căutat, a studiat, dar a ales calea culturală, calea de manageriat cultural. Prima funcție de conducere, din mediul cultural, cea de director adjunct al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, a marcat punctul de pornire în ceea ce a însemnat ascensiunea sa în calea de dezvoltare culturală. Atunci a intrat în contact cu mediul studențesc cultural și cu necesitățile tot mai stringente și cu dorințele tot mai mari ale tinerilor clujeni.
A încercat să ofere șanse, posibilități, să promoveze inițiative și să contureze proiecte studențești, proiecte pentru tineri. A lucrat cu tinerii și, când a avut posibilitatea examenului pentru funcția de director și după ce a promovat examenul, a reușit să dezvolte mai multe posibilități pentru studenți și pentru tineri, atât în mediul cultural clujean, național, cât și în cel internațional. Dacă, din postura de director-adjunct al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a reușit să ofere o nouă direcție Cenaclului Literar „Vox Napocensis”, cea de exigențe naționale și internaționale, prin susținerea Festivalului Literar pentru Tineri „Vox Napocensis”, din postura de director a reușit să-l sintetizeze ca un factor de formare literară în mijlocul tinerilor. A insistat pentru a nu exista limitarea de cerc, de întâlnire între tinerii care scriu și a determinat o linie de performanță. A susținut numirea premiilor Festivalului cu numele scriitorilor care au trecut în lumina cea veșnică și a promovat imaginea criticului clujean Petru Poantă, in memoriam, prin oferirea Marelui Premiu al Festivalului Literar pentru Tineri, „Vox Napocensis”, cu numele marelui critic. A organizat o sală care poartă numele cenaclului, a insistat și susținut participarea membrilor cenaclului la diferite concursuri literare, rezultatele putând să fie ușor de observat, de la câteva premii literare anual, ajungându-se la un număr de 35-40 de premii cucerite, în țară, de membrii cenaclului, pe an.

A insistat pentru reapariția revistei „Semn” a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, apariție care fusese sistată în trecut. A susținut formarea de noi cercuri, precum: Cercul de Pictură, Clubul de Șah, Echipa de Volei, Echipa de Majorete, Mini-Mărțișorul, Cercul de Film și altele. A înființat Festivalul Național de Tradiții și Obiceiuri de Iarnă „Laurențiu Hodorog”, care a ajuns la ediția a patra, Festivalul „Vizualia”, ajuns la ediția a doua, a readus la viață Festivalul Național de Teatru „Imago”, precum și Galeriile Icoanei.

Considerând că este necesar, pe lângă tot ceea ce este nou, să fie susținute și cluburile deja existente în Casa de Cultură a Studenților, a ajutat cu tot ceea ce era posibil cercurile deja existente. A văzut în Ansamblul Folcloric „Mărțișorul”, coordonat de coregraful Ioan Cocian și avându-i dirijori pe Dorel Rohian și Tudor Căucean, o adevărată pepită de aur. În acest sens, a susținut deplasările în țară și străinătate, a ajutat cu ceea ce era necesar și benefic, pentru ca Ansamblul să progreseze. Și acest efort i-a adus recunoașterea, prin primirea acestuia în colectivul internațional CIOFF.

A reușit să readucă Uniunea Scriitorilor în Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. În 2017, cea de-a treia ediție a Festivalului Național FestLit a avut gala în sala de spectacole „Dumitru Fărcaș”, a Casei de Cultură a Studenților din municipiul Cluj-Napoca. A emis, în colaborare cu Cenaclul Literar „Vox Napocensis”, diploma și medalia Vox Napocensis, ca merit cultural, adresată persoanelor care susțin și-și aduc aportul la formarea culturală a studenților și a tinerilor. A inițiat cursuri de manager cultural, promotor cultural, formator, antreprenoriat. A oferit suport organizațiilor studențești, ONG-urilor culturale, federațiilor studenților și tinerilor, făcând din Casa de Cultură a Studenților un locaș viu al tinerilor.

Activitatea sa de manageriat cultural a reușit să determine o linie ascendentă Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, să imprime ideea de performanță, să ofere o viziune de „acasă” tuturor studenților și tinerilor care activează în această prestigioasă instituție culturală sau care-i trec pragul.

Dr. VICTOR CONSTANTIN MĂRUȚOIU
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Conferința de Leadership Feminin The Woman și Revista The Woman - în lumina reflectoarelor în luna martie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o instituţie de succes în inima Transilvaniei

Kinderland

ORIZONT TV, televiziunea românească ce promovează valorile tradiționale

Salon Tresor, alegerea fericită

Interviu - Femeia Creativă

Ansamblul folcloric studenţesc Mărţişorul al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca 1957-2017 - Măiestrie şi performanţă

GRAND HOTEL NAPOCA – un loc de suflet, un loc cu suflet

Romeo & Julia SALENO – Vocile iubirii

INTERVIU - Preotul clujean Dan Goga, strănepot al poetului Octavian Goga

INTERVIU - Raul Stör, antreprenor, proprietarul magazinului Men's Club

Ana Ilca Mureşan | Am fost o norocoasă pentru că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană