DOR TRANSILVAN, la Festivalul Național de Folclor IOAN MACREA Recomandat

Când, în 1994, Ansamblul folcloric Dor Transilvan debuta fulminant la festivalul internațional Cerbul de Aur, își propunea, realist sau nu, să ajungă un mesager cultural al Clujului, de valoare internațională. Era o dorință firească, în calitate de continuator al renumitului ansamblu Rapsodia Someșană al Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca. Era o ambiție motivată de palmaresul celebrului ansamblu Rapsodia Someșană, ambiție sprijinită de sindicatul și conducerea Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca, unde noul director al companiei, ing. Liviu Neag și președintele de atunci al sindicatului, Tiberiu Groza, făceau echipa comună în dezvoltarea activităților culturale din companie, în paralel cu eforturile de modernizare a transportului public din municipiu.
În anul 1997 ansamblul organiza primul spectcol „Tezaur folcloric” la Cluj-Napoca, împreună cu Marioara Murărescu, afirmându-și încă o dată ambițiile de mesager cultural al Clujului. La aniversarea primilor 10 ani de activitate ai ansamblului, doamna Marioara Murărescu adresa acestuia următoarea urare: „Ansamblului Dor Transilvan, din tot sufletul, gânduri frumoase și urări de bine, cu speranța că mereu, Tiberiu Groza va sluji cu credință tradițiile neamului românesc”.

Colaborările artistice cu toți cei mai mari artiști ai României, de la Achim Nica și Frații Petreuș, până la Sava Negrean Brudașcu, Dumitru Fărcaș și Gheorghe Zamfir, au însemnat tot atâtea vârfuri în cariera artistică a ansamblului. Artista Sava Negrean Brudașcu mărturisea cu ceva ani în urmă: „M-am simțit și mă simt onorată să evoluez în spectacole alături de acești artiști care, deși secolul e cărunt și mileniul pe sfârșite, se încăpăținează să facă din lumea doinei și jocului, universul lor de referință spirituală. Cuvine-li-se lor un gând curat și o urare din suflet: La mulți ani, Dor transilvan!”.

Recent, s-au împlinit 23 de ani de la debutul național și internațional al ansamblului și, privind în urmă, putem spune că Dor Transilvan a devenit cu adevărat un mesager cultural al Clujului, în cele peste 50 de festivaluri internaționale în care a participat, prin manifestarile culturale realizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român, la Praga, Madrid și Varșovia, cu ambasadele României de la Budapesta, Praga și Varsovia, cu Centrul cultural și Consulatul României de la Chicago. Ilustrativ pentru aceasta stau mărturie cuvintele scrise de primarul orașului Midlesbrough: „Nu pot decât să vă admir pe toți pentru felul în care ați dansat și pentru impactul pe care l-ați avut asupra locuitorilor orașului Midlesbrough. Aș vrea să fi putut lua mai mult material filmat cu grupul vostru și, poate într-o zi, o să fie posibil să vizitez România. Pare un loc fermecător, judecând după felul în care ați dansat, după dansurile și muzica interpretată de orchestra voastră, care au fost fantastice”, sau cele ale ambasadorului României la Praga, Vasile Buga: „Ne face o deosebită plăcere să vă felicităm pentru reușita participării ansamblului Dor Transilvan la cea de a 52- a ediție a festivalului internațional de folclor de la Straznice. Am dori să vă felicităm pentru modul în care cultivați și conservați creația artistică originală, pentru entuziasmul și dăruirea talentului colectiv. Ne exprimăm convingerea că ansamblul Dor Transilvan se va impune ca una dintre formațiile artistice de prestigiu din România și pe plan european.”

Numai în 2017, ansamblul Dor Transilvan a reprezentat România și folclorul românesc la Rockford și Chicago, USA, la festivalurile internaționale din Mistretta, Naso, Teranueva, San Stefano di Camastra și Gagliano Castelferrato, în Sicilia. De asemenea, a fost prezent la festivalurile internaționale „Serbările Transilvane”, “Festivalul Inimilor” și „Sfântul Stefan” (Cluj-Napoca) și la Festivalul de Artă și Tradiție Românească de la Otopeni. Urmează reprezentarea municipiului Cluj-Napoca la „Festivalul orașelor înfrățite” de la Suwon, Coreea de Sud.

Recent, în ajunul Zilei Naționale a României, Ansamblul folcloric Dor Transilvan a avut onoarea de a reprezenta Clujul la Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, festival ce reunește elita ansamblurilor folclorice profesioniste din România. Este o încununare a muncii și perseverenței componenților ansamblului Dor Transilvan, a acumulărilor artistice din cei 23 de ani de activitate și a susținerii financiare și materiale a Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca. Este momentul de vârf al unei cariere artistice de peste 23 de ani, al atâtor generații de dansatori și muzicanți care au performat în cadrul ansamblului.

Ne dorim ca întotdeauna așa să fie!

Tiberiu Groza
Director artistic Dor Transilvan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Conferința de Leadership Feminin The Woman și Revista The Woman - în lumina reflectoarelor în luna martie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o instituţie de succes în inima Transilvaniei

Kinderland

ORIZONT TV, televiziunea românească ce promovează valorile tradiționale

Salon Tresor, alegerea fericită

Interviu - Femeia Creativă

Ansamblul folcloric studenţesc Mărţişorul al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca 1957-2017 - Măiestrie şi performanţă

GRAND HOTEL NAPOCA – un loc de suflet, un loc cu suflet

Romeo & Julia SALENO – Vocile iubirii

INTERVIU - Preotul clujean Dan Goga, strănepot al poetului Octavian Goga

INTERVIU - Raul Stör, antreprenor, proprietarul magazinului Men's Club

Ana Ilca Mureşan | Am fost o norocoasă pentru că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană