Folclorul – model și tradiție – Modus Vivendi, Ansamblul Folcloric Studențesc “ROMÂNAŞUL”

Folclorul, tradițiile, obiceiurile populare sunt modul de manifestare a tot ceea ce este reprezentativ pentru o existență personală a unui popor. Sunt elementele constitutive, care ne oferă identitate națională și ne conferă o imagine unică în lume. Pentru cei care aderă la a învăța, a studia, a juca și a transmite mai departe această frumoasă zestre populară tot ce implică folclorul este un mod de a exista. Un ansamblu folcloric deosebit, cu numeroase realizări, care își învață ucenicii să păstreze, să profeseze și să transmită tot ceea ce este tradițional românesc, este Ansamblul Folcloric Studențesc „Românașul”.
A fost înființat în primăvara anului 1974 și este parte constitutivă a Clubului Cultural Studențesc al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Din această ipostază, de a se afla sub tutela Universității Tehnice din metropola clujeană, a reușit să aducă, în mediul universitar, în mediul tehnic, arta și tradiția populară. O adevărată familie, compusă din dansatori, muzicieni, soliști vocali, instrumentiști, studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, se constituie într-o respectabilă echipă artistică.

Abordează cu o mare responsabilitate cunoașterea și valorificarea folclorului românesc. Repertoriul este unul bogat, variat, ce promovează zona etnofolclorică a Transilvaniei. Dar nu se limitează la acest spațiu, ci au incluse în repertoriul lor și dansuri, cântece, tradiții din toate arealurile folclorice ale țării. Echipa artistică este alcătuită din: ing. Eugen Nicoară – coregraf, prof. Alexandru Hatfaludi – dirijor, ing. Lucian Revnic – director artistic al ansamblului. Palmaresul ansamblului cuprinde: treizeci și șase de premii întâi, douăsprezece premii doi, două premii 3, trei medalii de aur, două medalii de argint, o medalie de bronz, la care se adaugă numeroase premii speciale, diplome și plachete de onoare, diplome de excelență.

Ansamblul Folcloric Studențesc „Românașul” al Universității Tehnice din Cluj-Napoca a obținut Medalia de Aur la Festivalul de la Dijon din Franța, în anul 1990. A participat la numeroase turnee, precum ar fi: în Elveția: 1980, 1982, 1991 la Lausanne, în 2007 la Evolene, în Franța: 1980 la Savoie, Haute Savoie, 1983, 1983, 1990, 1994, 1998, 2000 la Montignac, 1984 la Mont-Blanc (Herrault), 1986 la Thiers, Puy en Vellay, Quimper, Baule, 1990 la Dijon, 1992 la Guegnon, 1995 la Lire, 2000 la Concarneau, 2002 la Rouen, 2003, 2004 la Marseille, Poitiers, 2003, 2006, 2009 la Gannat, Vichy, 2007 la Nice, 2012 l Challon Carnival Festival, în Grecia: 1981 la Atena, 2003 la Chalkida, în Norvegia: 1982 la Oslo, în Spania: 1983, 1984 la Portugalete, Bilbao, 1985 la Rhonda, Barcelona, în USA: 1991 – Carolina de Nord, în Africa de Sud: 1993 la Johannesburg, în Italia: 1997 la Alatri, 2001 la Atina, 2005 la Parma, 2008 la Coredo, Cunardo, în Turcia: 2001 la Tasova, 2003 la Antalya, în Olanda: 2010 la Diepenheim, 2015 la Odoorn – Sivo Festival, în Rusia: 2012 la Moscova, Vladimir, în Belgia: 2016 la Edegem& Hasselt Festival, în Polonia: 2013 l Plock, 2014 la Katowice, Cracovia, 2017 la Wisla.

Directorul artistic al Ansamblului Folcloric Studențesc „Românașul” al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Ing. Lucian Revnic consideră, referitor la ansamblul pe care-l conduce cu dăruire și pasiune: „prestația sa a fost întotdeauna bine primită de public și deosebit de apreciată de specialiștii în folclor, atât la festivalurile și concursurile naționale cât și la manifestările internaționale, ansamblul reprezentând doar o parte a Universității Tehnice clujene, unde se asigură pregătirea de specialitate a tinerilor în domeniile tehnice dar, unde se cultivă, în același timp, gustul pentru frumos și pasiunea pentru artă.”

Felul în care se antrenează, pasiunea pe care o pun în dansuri, pregătirile intense, profesionalismul din timpul festivalurilor, premiile obținute, toate acestea descoperă că reprezentanții Ansamblului Folcloric Studențesc „Românașul” al Universității Tehnice din Cluj-Napoca simt folclorul ca pe un „modus vivendi”, ca pe o expresie de manifestare a frumosului, a artei prin forma dansului, prin redare a tot ceea ce se păstrează în tradiție și care este demn de transmis generațiilor viitoare.

Dr. Victor Constantin Măruțoiu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Conferința de Leadership Feminin The Woman și Revista The Woman - în lumina reflectoarelor în luna martie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o instituţie de succes în inima Transilvaniei

Kinderland

ORIZONT TV, televiziunea românească ce promovează valorile tradiționale

Salon Tresor, alegerea fericită

Interviu - Femeia Creativă

Ansamblul folcloric studenţesc Mărţişorul al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca 1957-2017 - Măiestrie şi performanţă

GRAND HOTEL NAPOCA – un loc de suflet, un loc cu suflet

Romeo & Julia SALENO – Vocile iubirii

INTERVIU - Preotul clujean Dan Goga, strănepot al poetului Octavian Goga

INTERVIU - Raul Stör, antreprenor, proprietarul magazinului Men's Club

Ana Ilca Mureşan | Am fost o norocoasă pentru că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană