Hermina Marc Iluți, mesageră a cântecului tradițional din Țara Chioarului Recomandat

Hermina Marc Iluți s-a născut într-o frumoasă zi de vară, așa cum îi este sufetul și cântecul, într-un sat din Țara Chioarului, așezat la poalele muntelui Șatra, unde se spune că a haiducit Pintea Vitezul. „Ciocotiș este sătucul meu în care am văzut lumina zilei, sat cu oameni harnici și iubitori de tradiție. Am învățat să cânt de mică, acolo, în sat, și cântam în fiecare zi. Pe tata îl moștenesc, el avea o voce foarte frumoasă”.
Văzând că are atâta drag de cântec, părinții au îndrumat-o să urmeze o școală de muzică. Așa a ajuns să studieze, din clasa a VII-a, la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Baia Mare. „La început am făcut percuție, apoi am urmat canto clasic, sub îndrumarea profesoarei Gabriela Velea. Tânjeam după muzica populară, aveam și orchestră în cadrul liceului, dar profesoara mea nu mi-a dat voie să cânt folclor. Într-un fel mi-a prins bine, deoarece am învățat multe studiind canto clasic”.

Abia după terminarea școlii, Hermina Marc Iluți a așa început drumul frumos pe calea cântecului popular. „Îmi doream foarte mult să cânt așa că m-am înscris la concurs, la Ansamblul „Maramureșul” din Baia Mare. „Am activat acolo timp de un an și trei luni, după care m-am transferat la formația "Țara Oașului" din Satu Mare, unde mi-am desfășurat activitatea până în anul 1989. Apoi, în 1990, m-am transferat la Ansamblul ,,Ciocarlia” al Ministerului Afacerilor Interne din București”.

Hermina Marc Iluți a înregistrat cântece la radio București, sub bagheta dirijorilor Alexandru Viman și Paraschiv Oprea. În total, a înregistrat șase casete și CD –uri ce conțin cântece populare din subzonele folclorice ale județului Maramureș, Chioar, Lăpuș, Maramureșul Istoric, dar și romanțe, cântece de petrecere, colinde și pricesne.

Hermina Marc Iluți posedă un glas deosebit, iar muzica pe care o interpretează ajunge întordeauna la inima iubitorilor de folclor, deoarece știe, cu finețe, să creeze punți de adevărată trăire și sensibilitate între sufletul ei și a celor ce o ascultă.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Conferința de Leadership Feminin The Woman și Revista The Woman - în lumina reflectoarelor în luna martie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o instituţie de succes în inima Transilvaniei

Kinderland

ORIZONT TV, televiziunea românească ce promovează valorile tradiționale

Salon Tresor, alegerea fericită

Interviu - Femeia Creativă

Ansamblul folcloric studenţesc Mărţişorul al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca 1957-2017 - Măiestrie şi performanţă

GRAND HOTEL NAPOCA – un loc de suflet, un loc cu suflet

Romeo & Julia SALENO – Vocile iubirii

INTERVIU - Preotul clujean Dan Goga, strănepot al poetului Octavian Goga

INTERVIU - Raul Stör, antreprenor, proprietarul magazinului Men's Club

Ana Ilca Mureşan | Am fost o norocoasă pentru că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană