Muzica populară între dar și artă – Grigore Sâmboan

Tradițiile, obiceiurile populare, dansul sau jocul și muzica populară reprezintă ceea ce definește un popor, o națiune, dar și o regiune, un spațiu, o comunitate. Fiecare element conferă o notă aparte acelui ținut, o identifică cu o personalitate unică și de neconfundat. Și totul are o prezență aparte în arealul ce-l definește.
În noua generație talentată de interpreți populari români, o voce începe să-și consolideze o poziție aflată într-o ascensiune frumoasă: Grigore Sâmboan. S-a născut pe data de 30 iunie 1983, în localitatea Tîrlișua. A crescut în linia tradițiilor strămoșești, în dragoste față de tradiții, de folclor, de joc și de cânt.

Satul natal Agrieș i-a oferit mediul propice pentru dezvoltarea în linia folclorului autentic. I-a insuflat dragostea pentru frumos, bine, artă și tradiții. I-a conturat pașii, care au atins realizări deosebite: absolvirea Facultății de Științe Politice și ale Comunicării, secția Jurnalism, și a Facultății de Teologie Ortodoxă, secția Pastorală, de la Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. Aceste reușite i-au adus și angajarea la postul de radio Renașterea al Mitropoliei Clujului. Totodată pasiunea pentru muzică populară, tradiții și obiceiuri l-au determinat să se implice și la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Nu a uitat muzica populară și a continuat să cânte despre tot ceea ce insuflă binele de la poalele munților Țibleșului, să ofere mărturie prin cântec asupra frumoaselor tradiții strămoșești, de pe acele meleaguri. A reușit să devină o voce ce promite multe realizări în viitor, o voce ce încântă și transmite tradiție și valori ce nu merită să fie lăsate în negura uitării.

Muzica sa este una a mărturiei despre spații, timpuri și oameni ce trăiesc veșnic prin cântul popular, în continuitatea neamului și a celor ce vor dăinui prin tradiție, sunete și Cuvânt. Grigorie Sâmboan aduce un suflu nou în muzica populară ardeleană, bistrițeană, punând o piesă la imensul pod de peste generații, în linia păstrării autenticității ardelene în spațiul transilvan.

Dr. Victor Constantin Măruțoiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Conferința de Leadership Feminin The Woman și Revista The Woman - în lumina reflectoarelor în luna martie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o instituţie de succes în inima Transilvaniei

Kinderland

ORIZONT TV, televiziunea românească ce promovează valorile tradiționale

Salon Tresor, alegerea fericită

Interviu - Femeia Creativă

Ansamblul folcloric studenţesc Mărţişorul al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca 1957-2017 - Măiestrie şi performanţă

GRAND HOTEL NAPOCA – un loc de suflet, un loc cu suflet

Romeo & Julia SALENO – Vocile iubirii

INTERVIU - Preotul clujean Dan Goga, strănepot al poetului Octavian Goga

INTERVIU - Raul Stör, antreprenor, proprietarul magazinului Men's Club

Ana Ilca Mureşan | Am fost o norocoasă pentru că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană