"Zestrea Ardealului", pasiune și respect pentru folclor și tradiții

Grupul folcloric „Zestrea Ardealului” este format din tineri soliști ce provin din mai multe zone ale Transilvaniei, acompaniați de instrumentiști profesioniști. De la înființare și până acum, acest grup a avut numeroase apariții în spectacole și emisiuni televizate.
Grupul „Zestrea Ardealului” a fost constituit la sfârșitul anului 2014 de lect. univ. dr. Marina Simionescu, din dorința de a-i aduce în fața publicului pe soliștii pe care-i pregătea la clasa de Canto Popular. Înițial, grupul a avut următoarea componență: Dana Secheli, Alina Lung, Ramona Greblă, Andreea Coc, Denisa Perde, Angela Milchiș, Bogdan Tersanski, Răzvan Colcer, Mădălin Mureșanu și Vasile Milchiș. Încă de la prima apariție, în anul 2014, pe scena din Piața Unirii, în cadrul Târgului de Crăciun, organizat de Primăria Cluj-Napoca, grupul a avut un succes deosebit. După acest moment au urmat o serie de spectacole și apariții ale membrilor grupului pe posturile de radio-tv, acompaniați de diferite orchestre.

Zestrea Ardealului
Cu timpul, solicităriile pentru apariția membrilor grupului în diverse spectacole s-au intensificat, apărând necesitatea unei orchestre proprii, care să-i poată acompania în aparițiile în fața publicului, dar mai ales la repetiții. Așa a luat ființă orchestra Zestrea Ardealului, formată din Vasile Moldovan - vioară, Tudor Baba - saxofon și clarinet, și coordonatorul grupului, lect.univ. dr. Dorin Simionescu - la claviaturi, acordeon, vioară sau contrabas.

În prezent „ Zestrea Ardealului” este format din următorii soliști:

Andrada Bondric este originară din Turda și frecventează cursurile de canto de un an. „Are o evoluție foarte frumoasă, deoarece este foarte serioasă în pregătirea ei”, spune lect. univ. dr. Marina Simionescu.

Alexandra Pasc s-a nascut în Cluj-Napoca și a absolvit anul trecut Facultatea de PR și Comunicare. Inițial a cântat muzică ușoară, dar pasiunea pentru folclor a făcut-o să se alăture grupului „Zestrea Ardealului”. În prezent, își formează propriul repertoriu și moderează o emisiune de folclor la „Orizont TV”.

Alexandra Vereș este originară din județul Alba și reprezintăprin cântec și port Țara Abrudului. Este studentă la Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Are deja în repertoriu câteva cântece proprii. Totodată, realizează o emisiune de folclor la „Orizont TV”.

Oana Spătăcean vine din localitatea Călan, județul Hunedoara, și reprezintă zona Văii Streiului. A absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în 2014, iar în 2016 studiile de masterat.

Diana Larisa Fechete vine din localitatea Tîrlișua, județul Bistrița - Năsăud și reprezintă Țara Năsăudului. În prezent este studentă în anul I la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Deoarece este întotdeauna o apariție deosebită, mai ales prin obiceiul de nuntă „Datul găinii la nași”, Diana este des invitată la evenimente private.

Mădălina Mureșan vine din Bistra Mureșului, de la poalele Munților Călimani și Gurghiu. Locuiește de ceva vreme la Cluj-Napoca, unde îmbină viața de programator IT cu cea de artist. Până acum a participat la numeroase concursuri de folcor.

Flaviu Pop este născut în Cluj - Napoca și, în prezent, este student în anul II la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A participat la multe concursuri de folclor dar și la cele de interpretare a romanței, unde a obținut numeroase premii. Vasile Milchiș este originar din localitatea clujeană Chinteni și este un solist îndrăgostit și de jocul popular. Cântă, joacă și se exprimă artistic într-un mod natural, deoarece folclorul face parte din viața lui de zi cu zi.

Elisabeta Guzu vine din Poiana Ilvei, județul Bistrița-Năsăud. În viața de zi cu zi este o educatoare foarte iubită de copii, datorită veseliei și dragostei cu care-i înconjoară. Are multe apariții în fața publicului iubitor de folclor, pe scenă sau la televiziune, și este foarte apreciată deoarece este plină de viață și preocupată de tot ce ține de autentic. De asemenea, păstrează și prezintă cu mult drag obiceiul obiceiul de nuntă „Datul găinii la nași”.

Repertoriul Grupului folcloric „Zestrea Ardealului” este format, în mare parte, din cântecele proprii ale membrilor grupului, dar și preluate de la alți soliști consacrați. Preocuparea constantă a celor ce fac parte din grup, mai ales a coordonatorilor Marina și Dorin Simionescu, este de a prezenta iubitorilor de folclor cântece cât mai autentice. „Îi îndrumăm să-și culeagă repertoriul, cât este posibil, din zona lor de proveniență, fie că este vorba de linia melodică, fie de text. Atunci când situația o impune, apelăm la muzicieni de valoare, care pot și știu să creeze și să aranjeze o linie melodică respectând specificul, cadențele și ritmul zonei folclorice de unde vine interpretul”.

Soții Marina și Dorin Simionescu sunt absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și ambii au duble specializări. Marina Simionescu este licențiată în Canto și Pedagogie muzicală, iar Dorin este licențiat în Dirijat și Pedagogie muzicală. La aceeași instituție de învățământ superior și-au și-au continuat studiile post universitare cu masterate, iar în anul 2009 au obținut și titlurile de Doctor în muzică. Au profesat în învățământul universitar, la Universitatea din Oradea, la Facultatea de muzică și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În prezent sunt lectori universitari la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Dorin Simionescu a activat ca instrumentist în diverse ansambluri folclorice, începând cu anul 1975, când a intreprins și primul turneu în străinătate, în Germania, cu taraful Liceului de Artă din Cluj-Napoca. Ulterior a făcut parte din ansamblurile folclorice „Rapsodia Someșană”, „Transilvania”, „Românașul”, „Mugurelul”, „Someșul” și altele.

În anul 1984 Dorin a întâlnit-o pe Marina, noua violonistă din cadrul ansamblului „Transilvania”. Pasiunea pentru folclor a făcut ca aceste două destine să se întâlnească, să devină o familie și să insufle dragostea pentru cântec multor tineri. Marina Simionescu îndrumă zeci de tineri pasionați de folclor. Din experiența acumulată de-a lungul anilor, reușeste să-i ajute să-și îmbunătățească abilitățile vocale, să-și imbogățeașcă repertoriul și să-și dezvolte vocile.

Grupul a imprimat un album de colinde, care va fi lansat la începutul lunii decembrie în mai multe orașe din Transilvania, respectiv la Alba-Iulia, în 4 decembrie, în Târgu Mureș pe 6 decembrie și în Cluj-Napoca, la Sala radio Cluj, în 8 decembrie.

Pentru momente folclorice autentice live, atât în spectacole cât și la evenimente private, puteți contacta grupul „Zestrea Ardealului” la telefon 0749.943.442.
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Conferința de Leadership Feminin The Woman și Revista The Woman - în lumina reflectoarelor în luna martie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o instituţie de succes în inima Transilvaniei

Kinderland

ORIZONT TV, televiziunea românească ce promovează valorile tradiționale

Salon Tresor, alegerea fericită

Interviu - Femeia Creativă

Ansamblul folcloric studenţesc Mărţişorul al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca 1957-2017 - Măiestrie şi performanţă

GRAND HOTEL NAPOCA – un loc de suflet, un loc cu suflet

Romeo & Julia SALENO – Vocile iubirii

INTERVIU - Preotul clujean Dan Goga, strănepot al poetului Octavian Goga

INTERVIU - Raul Stör, antreprenor, proprietarul magazinului Men's Club

Ana Ilca Mureşan | Am fost o norocoasă pentru că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană