INTERVIU - Preotul clujean Dan Goga, strănepot al poetului Octavian Goga

Jocul popular te face să-ți iubești neamul și țara.
Părintele Dan Goga este parohul bisericii „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca, din cartierul Mărăşti, una dintre cele mai frumoase biserici din oraș, unde pictura a fost realizată toată în foiţă de aur. Deschiderea pe care o are față de credincioși îi atrage să participe la slujbe, dar și la alte evenimente organizate special pentru ei. Printre acestea se numără spectacolele de muzică populară, care sunt foarte apreciate, deoarece părintele invită nume mari din folclorul românesc. „Este foarte importantă deschiderea preotului către credincioşi. Ei sunt atraşi la biserică, desigur, prin sfintele slujbe, dar contează foarte mult şi deschiderea preotului. Dacă nu te deschizi în faţa lor, îi îndepărtezi”, spune părintele Dan Goga.
Părinte, cum a venit pasiunea pentru folclor și tradiții?

De mic copil. Eu sunt originar din județul Alba, de la Crăciunelu de Sus și la noi, tradiția și obiceiurile populare s-au păstrat foarte bine. Provin dintr-o familie de români adevărați, mai ales că duc mai departe și numele poetului Octavian Goga, al cărui strănepot sunt. Poetul își petrecea deseori vacanțele la noi în sat. Și poezia Clăcașii a fost scrisă inspirându-se din felul în care lucrau țăranii pământul pe delnițele Craciunelului. Erau tradiții frumoase la noi în sat, dar în primul rând, era jocul popular, Învârtita și Hațegana și de mic copil am luat parte la hora satului. Jocul popular aduce în inima omului patriotismul, te face să-ți iubești neamul și țara. Pentru mine, patriotismul este cel mai mare lucru și pentru credincioși organizez aceste spectacole, în mod gratuit.

Când ați organizat primul eveniment de acest fel?

Am început să le ofer credincioșilor astfel de spectacole imediat după venirea la Cluj a vrednicului de pomenire, mitropolitul Bartolomeu Anania și care venea des la noi, la biserică. Așa că organizam câte o astfel de festivitate. Au fost prezenți întotdeauna cei mai mari interpreți de muzică populară din România și îi amintesc doar pe Gheorghe Turda, Daniela Condurache, Viorica Macovei, Dumitru Fărcaș, Ramona Vița, Traian Jurchela, Niculina Stoican, care este sufletul nostru, al parohiei, și care vine cu mare drag, dar și Ansamblul „Dor Transilvan” al Companiei de Transport Public Cluj.

Întotdeauna aceste spectacole au fost foarte căutate și dorite de clujeni. Aveți în pregătire două evenimente deosebite pentru anul viitor.

Da, așa este. După cum se știe, întreaga ţară va sărbători anul viitor Centenarul Marii Uniri. Și Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și în colaborare cu parohia noastră, parohia „Sfântul Apostol Toma”, va organiza două spectacole de muzică populară. Noi le organizăm pentru credincioșii bisericii noastre și pentru clujeni, pentru bucuria lor, fără taxă sau bilete de intrare. Totul însă intrarea va fi pe bază de invitație, pentru a nu se crea evenimente nedorite. Primul spectacol va avea loc în luna februarie 2018, de lăsatul secului pentru Postul Paștilor, și în luna noiembrie, înaintea începutului Postului Nașterii Domnului. Vor fi prezenți pentru a-i bucura pe spectatori interpreții: Ramona Vița, Dumitru Teleagă, Niculina Stoican, Stana Stepănescu, Bogdan Toma, Maria Filimon, care poartă cămașa mamei mele și Ansamblul folcloric „Dor Transilvan”. Desigur, ne dorim să fie reprezentată și zona Moldovei dar și cea a Maramureșului și toate regiunile istorice ale României, așa că ne vom gândi și la alți interpreți de renume.

"Ceea ce fac, fac întotdeauna din inimă pentru credincioși", spune părintele Dan Goga, parohul bisericii cu cea mai mare frecvență a credincioșilor din Cluj-Napoca. Tot ceea ce a făcut la biserică a necesitat un important suport financiar, dar și toate aceste evenimente. De acest aspect s-au ocupat și se ocupă patru credincioşi, ctitori ai locașului de cult. "Biserica este ctitoria a patru persoane, oameni de nădejde care s-au jertfit şi au donat sume importante pentru construcţie. Și spectacolelșe de folclor se datorează tot ctitorilor: domnului general Virgil Ardeleanu și domnilor Ovidiu Turcu, Dorin Ceatarâș și Liviu Neag".
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Conferința de Leadership Feminin The Woman și Revista The Woman - în lumina reflectoarelor în luna martie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o instituţie de succes în inima Transilvaniei

Kinderland

ORIZONT TV, televiziunea românească ce promovează valorile tradiționale

Salon Tresor, alegerea fericită

Interviu - Femeia Creativă

Ansamblul folcloric studenţesc Mărţişorul al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca 1957-2017 - Măiestrie şi performanţă

GRAND HOTEL NAPOCA – un loc de suflet, un loc cu suflet

Romeo & Julia SALENO – Vocile iubirii

INTERVIU - Preotul clujean Dan Goga, strănepot al poetului Octavian Goga

INTERVIU - Raul Stör, antreprenor, proprietarul magazinului Men's Club

Ana Ilca Mureşan | Am fost o norocoasă pentru că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană