Ana Ilca Mureşan | Am fost o norocoasă pentru că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană

Ana Ilca Mureșan vine din Câmpia Transilvană, cu o admirabilă încredere în vitalitatea folclorului autentic și ne dă speranța că nu e totul pierdut, sufletul satului e încă viu, că se mai poate cânta, că mai există folclor necontrafăcut. Vocea și timbrul ei au vocația spațiului deschis, sună natural pe o cărare din pădure, între dealuri, sau pe ulița satului. Dar și pe scenă. Ana Ilca Mureșan cântă, cu versul și cu starea sufletească. Cântecele ei sunt când dulci ca mierea, când iuți ca poprica, sunt când certărețe, când tandre, când nu-și mai încap în portative de bucurie, când cad în melodii amare și nostalgii după paradisul pierdut al tinereții. Aici e pornită să dea foc lumii, chiar și în fundul apei, aici e gata să o protejeze ca pe un lucru fragil și drag, făcându-i casa în oiagă, aci aprinde cârciumile, aci îi ard călcâile când aude cetera, aci blesteamă să „ardă pădurea” și să sece apele, aci e în stare să coase cu acul frunzele de crengi în toată pădurea, ca să nu se scuture toamna, aci e gata să facă iubirii casă în rai...
E imposibil ca horile ei să nu te cucerească, căci freamătă în ele un incoruptibil, autentic și mereu neliniștit geniu al vieții și al firescului”, așa spunea scriitorul Ion Mureșan despre îndrăgita interpretă Ana Ilca Mureșan, pe coperta albumului Mie cetera mi-i dragă.

Mai întâi cânți pentru tine și apoi pentru public

Născută într-o frumoasă zi de iunie, în Valea Ungurașului, un mic sat aflat la interferența județului Cluj cu Bistrița-Năsăud, interpreta Ana Ilca Mureșan poartă o zestre extrem de valoroasă prin repertoriul pe care l-a adunat în zeci de ani. „De mică am avut cântecul în suflet și în minte, mai ales că îl ascultam pe tata cântând cu cetera. Dumnezeu a pus har și cred că așa am ajuns să cânt atâtor oameni, deși nu m-am gândit niciodată să cânt pentru lume”. Și-a început cariera artistică, de mic copil, într-o familie unde muzica și tradiția erau și sunt la mare cinste. A cântat cu vocea, dar a continuat și talentul tatălui ei, Iuliu Ilca, la ceteră, în cadrul ansamblului de copii format în școala din localitate, alături de care a participat la numeroase evenimente. „Prin clasa a III-a nu reușeam eu să ajung la grumazu’ ceterii bine, dar încercam să învăț. Și tata a văzut că prind foarte ușor și mă impulsiona. Și mama cânta cu vocea, dar așa când n-o auzea nimeni, cânta pentru ea. Așa percep și eu cântecul, mai întâi pentru tine și apoi pentru public”.

Cântecul m-a ținut și mi-a dat curaj de a trăi

Ana Ilca Mureșan s-a zbătut întotdeauna să țină legătura cu satul și cu tot ce trăit în copilărie. Pe toate acestea le transmite cu acuratețe, prin cântecele pe care le aduce în fața iubitorilor de folclor. Așa că a adunat, în zeci de ani, cântece instrumentale din zona natală, iar versurile și le-a creat singură, din trăirile sale. „Tot ce cânt, e stors din suflet. Cetera m-a îndemnat la viață și la joc, așa ca primăvara când ne scoate din ocol ca să ne bucurăm de frumusețile ei. Așa-i cântecul și cetera, tot ce-i frumos și bun, leac și alinare, biciul care te ridică din bolire, duhul care trezește sângele amorțit”. Mărturie stau versurile cântecelor Până n-am ceteră bună, Cobori ceteră din cui, iar despre Mie cetera mi-i dragă nici nu mai amintim, deoarece suntem convinși că știți versurile.

Până n-am ceteră bună
Nu-mi scot rău din inimă.
Până nu-mi zâce cum vreu
Nice mânc și nice beu.

Ceteruică ești bătrână
Da-mi faci pielea de găină
Cum să nu prind drag de tine
Că mi-ai băgat sângele-n vine.
Calcă pă struna ce groasă
Scoate-mi durerea din oasă
Că doftor mai priceput
Ca cetera n-am văzut.

Apreciată îndeosebi de redactorii clujeni de radio, Gelu Furdui și Codruța Aron Vârtic, dar și de marele public, Ana Ilca Mureșan a prins curaj și a adunat numeroase premii importante la concursurile de folclor din toată țara. A obținul prima recunoaștere ca interpretă în cadrul festivalului „Alina-te dor, alină” organizat la Cicârlău, județul Maramureș, unde a câștigat marele premiu. De asemenea, talentul i-a fost răsplătit cu Premiul I la Festivalurile „Pe deal, la Teleormanel”, Alexandria, „În florar, la Huedin” – Huedin, „Șezătoarea” – Fălticeni sau Festivalul Național al Cântecului de Cătănie, organizat la Cluj-Napoca. „Eram foarte timidă, dar am prins curaj în scenă. N-am ieșit în fața publicului până nu am simțit că fac bine, atât mie cât și celor ce mă ascultă. Cred că e scris acolo, undeva, pentru fiecare. Eu am fost o norocoasă că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană. Apoi tata a avut har și mi l-a transmis și mie, dar și mai mult i-a transmis harul de a cânta cu cetera feciorului meu, Victor Alin”.

E un vis împlinit că pot să cânt cu feciorul meu

Ana Ilca Mureșan e bucuroasă că a reușit să imprime albumul Tinerețe, pom oprit cu feciorul ei, Victor Alin Mureșan, care încă nu avea 17 ani împliniți, iar acum e student în anul III la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde urmează și Modulul de instrument tradițional – vioară, în clasa profesorului Ovidiu Barteș. „E un vis împlinit că pot cânta cu feciorul meu și când e alături de mine, în scenă, îmi dă o putere deosebită și mă bucur că îndrăgește acompaniamentul tradițional: ceteră, contră și gordună. De multe ori când vrea să-mi facă o bucurie, îmi cântă cu cetera, și atunci cuvintele sunt de prisos și mă bucur că toți cei care îmi îndrăgesc cântecul, obligatoriu îl apreciază și pe el, pentru că, spun ei, așchia nu sare departe de tăietor. Are și voce bună, cântă foarte bine vocal. Alin se bucură întotdeauna de o vorbă, de un sfat din partea bunicului, care e mândru de el și îl învață melodii vechi, pe care el le cânta la joc și la nunți”. Cu feciorul ei, Ana Ilca Mureșan a imprimat și noile cântece Dă, Doamne, vremea-napoi, Cobori ceteră din cui, Bucovină, Bucovină și Am făcut juma’ de sută, care o să se regăsească pe următorul album, ce speră să fie lansat anul viitor. De altfel, și Ana Ilca Mureșan este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorge Dima” din Cluj-Napoca, secția Pedagogie muzicală.

Mai bine de zece ani, înainte de a cânta vocal, Ana Ilca Mureșan a făcut și dansuri populare, dar a cântat și la ceteră, la actualul Ansamblu folcloric „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca. Abia apoi a început să muncească serios pentru repertoriu, să adune cântece, pentru că doar la maturitate omul are sentimente profunde și începe să cânte cu adevărat. Însă, în cariera artistei, o importanță deosebită a avut-o colaborarea de aproape cinci ani cu Grigore Leșe, care i-a dat mai mare curaj de a urca pe scenă și a respecta cântecul tradițional. N-a fost ușor pe acest drum, dar talentul și perseverența în a-și aduna repertoriul au ajutat-o să ajungă o voce inconfundabilă a Ardealului și a țării. „Tata, la început, când a văzut cât e de greu pe acest drum, nu m-a lăsat să cânt. Dar eu atâta am insistat și m-am luptat să am cântece valoroase și am știut că doar așa răzbat. Mi-am pus speranța în cei care iubesc cântecul tradițional, să le pot ajunge la suflet”. Și chiar dacă Ana Ilca Mureșan nu a apărut atât foarte des pe posturile de televiziune, cântecele ei s-au imprimat adânc în sufletul și-n gândul iubitorilor de folclor încă de la debut. „La început intram pe scenă mai timidă, cu gândul că oare mă plac, sau nu oamenii. Acest bun simț dobândit acasă nu ajută întotdeauna, dar reziști în timp, așa cum e nevoie și de răbdare. De multe ori observ din privirile oamenilor, chiar dacă nu îndrăznesc să-mi spună, că li-s dragă”. Stilul ei de interpretare este foarte bine conturat, așa că mulți tineri interpreți încearcă să-și creeze un repertoriu asemănător, atât în ceea ce privește textul cât și linia melodică.

Să mă țină Dumnezeu ca să mai aduc la lumină cântece pentru suflet

Prin tot ceea ce a făcut, Ana Ilca Mureșan a dovedit că trebuie să muncești mult, cu seriozitate, și să pui în valoare talantul dat de Dumnezeu din abundență. „Tot ce am făcut și fac e pentru suflet și din dragoste pentru lumea satului, care întotdeauna a fost și este mai curată. Mie mi-s tare dragi oamenii și mă bucur că pot să le fac un bine pe pământ, să le alin și să le înveselesc sufletul cu cântecul. Le doresc tuturor sănătate și dacă am putut să fac un bine prin cântec, sunt foarte mulțumită. Cât îmi va da Dumnezeu să trăiesc, doar aceasta îmi doresc, să fac cântece pentru suflet. Asta e dorința mea cea mai mare. Mie cântecul îmi dă sănătate”.

Și dacă anul acesta am sărbătorit 50 de ani de viață, vreau să spun doar atât, cum spun și în noul meu cântec: Mulțam fain și Doamne-ajută, C-am făcut juma’ de sută. Lasă-mă s-o fac întreagă, LUME DRAGĂ!

Să ne trăiești, Ana Ilca Mureșan că ne trebuiești!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Conferința de Leadership Feminin The Woman și Revista The Woman - în lumina reflectoarelor în luna martie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o instituţie de succes în inima Transilvaniei

Kinderland

ORIZONT TV, televiziunea românească ce promovează valorile tradiționale

Salon Tresor, alegerea fericită

Interviu - Femeia Creativă

Ansamblul folcloric studenţesc Mărţişorul al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca 1957-2017 - Măiestrie şi performanţă

GRAND HOTEL NAPOCA – un loc de suflet, un loc cu suflet

Romeo & Julia SALENO – Vocile iubirii

INTERVIU - Preotul clujean Dan Goga, strănepot al poetului Octavian Goga

INTERVIU - Raul Stör, antreprenor, proprietarul magazinului Men's Club

Ana Ilca Mureşan | Am fost o norocoasă pentru că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană