Baritonul Dan Dumitrana, promotor al adevăratelor valori ale României

Născut în sudul țării, în Bălceștii de Vâlcea, acum mai bine 60 de ani, baritonul Dan Dumitrana și-a dedicat întreaga viață muzicii. Deși a avut numeroase oferte de a se stabili și a se afirma înafara țării, mereu s-a întors în România, în Ardeal, considerând Clujul ca fiind unic pentru că aici se îmbină armonios credințe și culturi.
„M-am născut prematur, la 6 luni, și am fost declarat de medici fără șanse de supraviețuire. Mama mea, o femeie cu o credință incredibilă, a fost convinsă că Dumnezeu vrea ca eu să rămân în viață și că are un scop cu mine. M-a pus între sticle cu apă caldă până când a venit salvarea să mă ducă la spital. Și, datorită lui Dumnezeu și părinților mei, am supraviețuit”, așa își începe povestea vieții artistul Dan Dumitrana.

A copilărit la Satu Mare. Poate că și din această cauză iubește atât de mult Ardealul. Aici, de fapt, s-a îndrăgostit pentru prima dată. „Îmi aduc aminte că eram în clasa a IV- a și aveam o colegă frumoasă. M-am apropiat să îi dau un pupic și mi-a tras o palmă de nu m-am văzut. Nu o s-o uit niciodată”.

De muzică s-a apropiat tot în copilărie. Împreună cu cei trei frați, cânta zilnic. Nu e de mirare că toți au urmat studii în acest domeniu. „Așa am fost crescuți de mama. Se întâmpla să cântăm zilnic, mai ales la reuniunile de familie. În familia noastră, muzica a fost un fel de a trăi, un stil de viață și de comunicare. Suntem o familie de muzicieni pasionați. Eu am urmat Școala de Muzică, pe urmă Liceul de Artă, unde am studiat pian și violoncel. De asemenea, am studiat și canto la Școala Populară de Arte. Ne-am împrăștiat în toată lumea. Fratele meu mai mare, Eugen Dumitrana, este profesor de muzică și compozitor. După revoluție a plecat din țară, în Franța, unde este profesor. Momentan trăiește în Insulele Mayotte din Oceanul Indian, unde îi învață pe băștinași cultura franceză și muzica universală. Al doilea frate al meu, Cristian Dumitrana, trăiește la Chicago. Este pianist și compozitor, profesor de muzică. Fratele cel mai mic a făcut vioară, pasiune preluată de la bunicii noștri din partea mamei. Nu a mers însă pe acest drum. A îmbrățișat meseria tatălui meu de șofer și mecanic. A lucrat în transporturile internaționale și, cum tatăl meu a înființat prima școală de șoferi amatori din România, a preluat și el această pasiune și deține o școală de șoferi”.

Pasiunea pentru muzică l-a făcut pe tânărul Dan Dumitrana ca în anul 1977, imediat după ce a terminat liceul, să plece de acasă. A obținut un pașaport turistic pentru țările comuniste și a plecat cu trenul la Budapesta, Praga și Berlin. „M-am dus să cunosc, să văd și să învăț. Praga a fost cea mai interesantă experiență. Mai bine de jumătate de zi mi-am petrecut-o în cimitirele din acest oraș, la mormintele marilor muzicieni și scriitori. La fel am făcut și la Paris. Noaptea călătoream cu trenul și ziua vizitam, ca să pot dormi în tren. Prin această călătorie am vrut să mă eliberez de mine și să mă regăsesc”.

La Opera Română din Cluj-Napoca Dan Dumitrana și-a început activitatea în 1981 și de atunci s-a stabilit în orașul de pe Someș. Apoi a călătorit mult, a fost în 13 țări din Europa. De asemenea, a cântat și în Statele Unite, unde a terminat în doi ani o universitate de cinci ani. Asta se întâmpla în anul 1996. „East Texas Baptist University a fost o experiență unică. Era o universitate internațională, iar eu am avut o bursă și am fost cu toată familia. După trei săptămâni, eram în cadrul coralei universitare”. Pe toată perioada șederii în străinătate, celebrul bariton Dan Dumitrana, nu a contenit să promveze adevăratele valori ale României și să pună într-o lumină favorabilă țara în care s-a născut. „Vorbeam la toate conferințele despre România. Mi-am adus diapozitive din țară și le arătam adevărata Românie, nu ce se promova la televizor”.

Deși experiența americană a fost una extraordinară, Dan Dumitrana a preferat să se întoarcă la Cluj-Napoca. „Nicăieri pe unde am umblat, nu am găsit ce este la Cluj: confluențe de culturi și credințe. Vorbesc de cultura germanilor, a sașilor, maghiarilor și românilor. Clujul este centrul mondial al unitarianismului, nicăieri nu există această formă de credință. Subliniez lucrul acesta pentru că este foarte important ca oamenii să știe că la Cluj există această diversitate în unitate de valori culturale și spirituale, foarte rar în lume și mă bucur că sunt clujean de 40 de ani”.

Dan Dumitrana este foarte mândru de meseria sa și este convins că a fi cântăreț de operă este una dintre cele mai frumoase meserii posibile. „Stagiunea 2019- 2020 va fi stagiunea centenară a Operei Naționale unde lucrez și sper, cu voia bunului Dumnezeu, să prind această stagiune aniversară. Am cântat la Opera Națională în peste 3500 de spectacole, dintre care titluri de Operă circa 135 din 250 ale Operei Naționale și 34 de roluri”.

Îndrăgostit de muzică, baritonul Dan Dumitrana ne îndeamnă pe toți să ascultăm cât se poate de mult muzică renascentistă. „Acolo găsiți esența universală a trăirii, a conviețuirii pe pământ”. De asemenea, are și un sfat pentru generațiile viitoare: „să învețe, să cunoască, să accepte, și cel mai important, să iubească binele și să desăvârșească orice lucru pentru aproapele și pentru țara în care s-au născut”.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Conferința de Leadership Feminin The Woman și Revista The Woman - în lumina reflectoarelor în luna martie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o instituţie de succes în inima Transilvaniei

Kinderland

ORIZONT TV, televiziunea românească ce promovează valorile tradiționale

Salon Tresor, alegerea fericită

Interviu - Femeia Creativă

Ansamblul folcloric studenţesc Mărţişorul al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca 1957-2017 - Măiestrie şi performanţă

GRAND HOTEL NAPOCA – un loc de suflet, un loc cu suflet

Romeo & Julia SALENO – Vocile iubirii

INTERVIU - Preotul clujean Dan Goga, strănepot al poetului Octavian Goga

INTERVIU - Raul Stör, antreprenor, proprietarul magazinului Men's Club

Ana Ilca Mureşan | Am fost o norocoasă pentru că m-am născut într-o casă unde cetera era în cui, lângă icoană